VSR Mijn VSR

Bestuurslid van VSR, Freek Veneman, heeft tijdens de digitale vakbeurs Interclean een bijdrage geleverd aan de sessie 'coronaproof cleaning'

Freek Veneman ging, via zoom, in op het nut en de noodzaak van desinfecteren. “Het is begrijpelijk dat kantoorpanden in maart werden gedesinfecteerd omdat mensen een gevoel van veiligheid willen hebben. Desinfectie lijkt dan een ideaal antwoord, maar dat is het niet. Als we uitgaan vanuit de techniek, dan is desinfectie alleen bedoeld voor specifieke omstandigheden. In de zorg, in klinische omstandigheden, voedingsgerelateerd of bij bedenkingen van besmettingen… Als er geen specifieke aanleiding is om te desinfecteren, zijn we er geen voorstander van. Wij niet, maar de NVZ, OSB en het RIVM ook niet.”

Er is een enorm verschil in bacteriën en virussen. “Ze zijn allebeide bedreigend voor ons”, zegt Veneman. “Maar een virus kan alleen maar overleven als het zich in een gastheer bevindt. In een mens of een dier kan het zich in cellen vermenigvuldigen. Daarbuiten is het een pakketje genetisch materiaal in een beschermhoesje van eiwitten. Die eiwittenstructuur is best wel kwetsbaar. Bijvoorbeeld als deze te droog wordt of wordt aangetast door alcohol of een reinigingsmiddel. Op een oppervlak is het virus kwetsbaar. Met microvezel kun je in laboratoriumomstandigheden al 99,9 procent verwijderen. Dat zal in de praktijk iets minder zijn, maar dan nog. Alles wat is weggehaald komt niet weer terug, totdat iemand weer nieuw materiaal neerlegt. Besmettingen komen doordat wijzelf rond lopen te hoesten of te smeren.”

Verder werd in de sessie ingegaan op onder andere het inbouwen van schoonmaakmomenten, gebruiksaanwijzingen op etiketten, en goed handen wassen. Het volledige verslag van de sessie 'coronaproof schoonmaken' vind u op de website van Service Management.

Deel dit nieuwsbericht