VSR

Grondig je handen drogen blijkt net zo belangrijk als je handen wassen. Dit blijkt zeker van belang met de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Handen wassen èn handen drogen!

Grondig je handen wassen is zeer essentieel voor de hygiëne, zo blijkt maar weer naar aanleiding van de uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee beperk je immers de overdracht van mogelijke ziekteverwekkers. Bij het wassen worden die gedeeltelijk verwijderd of gedood, nooit volledig. Blijft de hand daarna nat, dan bevordert dat juist de overdracht van micro-organismen van en naar oppervlak en andere handen.

Niet alleen het wassen van de handen is noodzakelijk, het grondig drogen van de handen is minstens zo belangrijk. Het voorkomt besmettingen met ziekteverwekkende micro-organismen op kantoor, school en thuis. Literatuuronderzoek van VSR laat zien dat het grondig wassen van de handen maar matig gebeurt maar ook dat de handen vaak te kort worden gedroogd. 10 tot 25 procent van de mensen droogt hun handen helemaal niet na het wassen! Van de traditionele handendroogmethoden met papieren handdoeken, textiel (als rolhanddoek of als losse handdoek) en met heteluchtdrogers, zijn de papieren handdoeken het meest hygiënisch, zo onderzocht VSR in haar literatuuronderzoek “Hygiënisch en duurzaam handen drogen”.

Papier droogt de handen zeer behoorlijk, ook al drogen veel toiletbezoekers hun handen korter dan wenselijk is. Papier verwijdert bacteriën effectief, is zelf geen bron van bacteriën en hoeft geen hygiënerisico voor de omgeving te vormen als er voldoende en schone afvalbakken staan. Huidschade is geen risico zolang er zacht papier wordt toegepast. Het papier kan na gebruik bovendien worden gebruikt om herbesmetting vanaf kranen of knoppen te voorkomen. Belangrijk is dat papier en papierdispenser goed bij elkaar passen; dat de dispenser geen knoppen heeft; dagelijks gereinigd wordt; en natuurlijk: op tijd wordt bijgevuld.

Dus; naast het goed en grondig handenwassen, zeker ook de handen goed en volledig drogen, bij voorkeur met zachte papieren handdoeken

Download hier het VSR- literatuuronderzoek: “Hygiënisch en duurzaam handen drogen”
Vind hier meer informatie van het RIVM over handenwassen en hier over het coronavirus.

Deel dit nieuwsbericht