Temperatuur regeert tijdens VSR Zomerevent

WOERDEN - 4 september 2019 - Vergeet het objectief meten van vingertasten, fijnstofdeeltjes en schoonmaakprestaties. Tijdens het Zomerevent van VSR gaat het over de subjectieve werkbeleving van medewerkers. Zo blijkt temperatuur – een relatief kleine component van de werkplek – van grote invloed op de werkplekervaring.

Dit vertelt Gideon van der Burg, managing director Benelux bij Leesman. Deze organisatie vroeg tot nu toe 600.000 medewerkers werkend in 4.000 gebouwen naar hun werkplek. Dit levert nog altijd waardevolle data op, waaraan je je als organisatie kunt meten.

Ook weerman en ondernemer Gerrit Hiemstra benadrukt vandaag het belang van temperatuur, maar dan de buitentemperatuur. Hij zet de aanwezigen aan het denken, want: ja, het wordt steeds warmer; en ja, dit bedreigt de leefbaarheid op aarde. Gelukkig kunnen we (snel) iets doen.

Effect fysieke werkomgeving en services

De Leesman Index meet het effect van de fysieke werkomgeving en services op de werkplekervaring (productiviteit en trots) van medewerkers. Van der Burg: ‘Wij zijn radioloog, we zijn niet de dokter.’

Eén voorbeeld van fysieke omgeving in Leesmans index, is temperatuur. 77 procent van de medewerkers vindt temperatuur belangrijk, terwijl gemiddeld slechts zo’n 30 procent er tevreden over is. Nog belangrijker uit de lijst componenten vindt men echter ‘geconcentreerd kunnen werken aan een bureau’.

Ook faciliteiten en services ondersteunen medewerkersactiviteiten en beïnvloeden hun werkplekervaring. Zoals toiletten (vindt bijna 74 procent belangrijk; 50 procent is tevreden) en schoonmaak (vindt 75 procent belangrijk; 62 procent is tevreden).

Kleine component kan van grote invloed zijn op beleving

De index laat zien dat een kleine component in wat Leesman ‘het ecosysteem van de werkplek’ noemt, belangrijk kan zijn en van grote invloed op het indexcijfer van je organisatie.

‘De echte revolutie is het sturen op beleving’, aldus Van der Burg. ‘Voorheen werd gestuurd op de knoppen bezetting, kosten, real estate, fm, hr, it. Maar daarboven zit een heel grote knop en die gaat over beleving. Als je zorgt dat mensen trotser zijn, effectiever zijn; dan bereik je meer dan met die knopjes daaronder.’

Hoe scoort het open kantoor?

Opvallend: het open kantoor met flexibele werkplekken ligt steeds vaker onder vuur. Toch wijst de Leesman Index uit dat enkele van de best scorende organisaties open kantoren hebben.

‘De crux is variëteit’, aldus Van der Burg. ‘Je hebt goede open kantoren en slechte open kantoren. Als de organisatie veel variëteit biedt in werkplekken die aansluiten bij medewerkerstaken, dan scoort zij hoog. Open werkplekken waar weinig variëteit is, scoren laag.’

Superdrivers van invloed op de werkplekervaring

Er blijken 13 superdrivers van invloed op de werkplekervaring. Zoals ‘algemene netheid’, ‘toiletten’, ‘bureau’ en ‘geluidsniveau’. Maar ook ‘leren van anderen’ en ‘ontspannen en pauzeren’.

‘Deze componenten moeten bovenaan alle agenda's worden geplaatst’, zo staat in Leesmans uitgave The Workplace Experience Revolution. Wel moeten leiderschapsteams volgens de auteurs dan accepteren dat werkplekervaring subjectief is, maar wel de realiteit zoals ervaren door de mensen die er het meest toe doen – de medewerkers.

Gerrit Hiemstra: Het was een warme zomer

Als íets door mensen verschillend wordt ervaren dan is het wel het weer. Wat de één een goede zomer vindt, is voor bijvoorbeeld boeren een slechte zomer. Goed of slecht; ‘Het was een warme zomer’, vertelt Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerpresentator bij NOS. De zomer staat op een gedeelde derde plaats sinds 1900. Mede het gevolg van klimaatverandering. Al is het onmogelijk om dit effect in percentages uit te drukken.

Volgens Hiemstra moeten dingen veranderen. ‘Daar hebben mensen soms weerstand tegen. Het gaat erom: waar geef je aandacht aan? Aan de weerstand of aan de mensen die verandering omarmen?’

Temperatuur stijgt

Sinds 1970 stijgt de temperatuur. De oorzaak is de CO2-uitstoot, die door industrialisatie de laatste 150 jaar met 45 procent is gestegen. ‘Elke dag zorgen 90.000 vliegtuigen, 20.000 zeeschepen en een miljard auto’s voor toenemende aantallen CO2-deeltjes in de atmosfeer’, aldus Hiemstra. ‘Eén molecuul wordt pas na 100 jaar omgezet in biomassa. De deken van broeikassen wordt dus dikker en de aarde warmer.’

En het zorgelijke is; op de Noordpool en de Zuidpool is dit effect nog sterker. ‘Er ligt daar zoveel water in ijs opgeslagen; als alles smelt dan stijgt de zeespiegel met 50 à 60 meter.’

Elfstedenstocht?

Ook in Nederland ervaren we de gevolgen. ‘Onze winters zijn zachter.’ Of er ooit nog een Elfstedentocht komt, vraagt iemand uit de zaal. Hiemstra denkt het niet meer mee te maken. Hij verwacht juist meer hitte, minder vorst, in de winter meer regen en in de zomer meer zware buien en tegelijkertijd grotere kans op droogte. Door de stijgende zeespiegel nemen overstromingen toe en daalt land.
‘Er zijn plekken op de wereld waar het onmogelijk wordt om te wonen. Bijvoorbeeld Jakarta. Deze stad wordt door bodemdaling verplaatst. Het gaat supersnel, als we deze lijn doortrekken dan is de temperatuurstijging in 2050 al 1,6 graad, terwijl in het klimaatakkoord staat dat de max 1,5 graad is.

Persoonlijke footprint verkleinen

Toch biedt Hiemstra hoop: ‘We moeten onze persoonlijke carbon footprint verkleinen. Bedrijven zeggen ermee bezig te zijn, maar ik geloof dat mensen eerst individueel de knop om moeten zetten.’
Dus: bespaar energie (huis isoleren, zonnepanelen), koop minder spullen (een pakketje laten bezorgen door Alibaba kost heel veel energie), eet minder vlees, ga elektrisch rijden (over 10 jaar de norm), stap over op fiets of OV en beperk vliegen.
Ook bedrijven en de overheid kunnen hun steentje bijdragen. Door te investeren in glasvezel kunnen bijvoorbeeld meer mensen thuis werken.

Omarm de verandering

De boodschap van Hiemstra roept veel reacties op. Want ‘in het buitenland is men helemaal niet bezig met het milieu’, ‘gescheiden afval wordt toch weer op een hoop gegooid’, en: ‘ik kan niet op de fiets naar mijn werk’.

Hiemstra zet daar tegenover dat Nederland het op Europees niveau helemaal niet goed doet. Er zijn dus juist veel landen die het beter doen voor het milieu. Bedenk wat jij kunt doen. En dan dringt de beginvraag zich weer op: waar leg je de nadruk; op de weerstand of op het omarmen van wat anders kan?

Samenwerking met ISSA

Het maatschappelijk relevante en leerzame programma zorgde voor een hoge opkomst; een kleine 80 schoonmaakprofessionals vonden hun weg naar MeetINoffice in Woerden.

Ad-interim-voorzitter van VSR Diane van Dijk introduceerde nog een nieuwtje: VSR gaat meer samenwerken met ISSA, de internationale organisatie voor professionele schoonmaak. Michel de Bruin was namens ISSA aanwezig om tijdens de borrel te sparren over kennis delen en elkaar versterken.

Ten slotte was het voor de verandering een keer níet warm op de dag van het Zomerevent. Maar misschien moeten we daar dus juist blij mee zijn. Het broeikaseffect in de kas op het dak van het gebouw kwam dan ook vooral door de borrelende bezoekers.

Foto's VSR Zomerevent

Bekijk hier de foto's.
Fotograaf: Marcel van den Broek | Marcel van den Broek Fotografie
Bij gebruik van de foto’s geldt de verplichting om de fotograaf te vermelden.

Presentatie

Download hier de presentatie van Gideon van der Burg, MD Leesman Benelux.

Bron:
- Inga van Uchelen, tekstschrijver voor VSR
- VSR

Deel dit nieuwsbericht